Achizitii in valuta – curs valutar, reevaluare, diferente de curs la decontare si plata in alta valuta

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

In contabilitate avem adesea de inregistrat facturi in valuta – fie ca sunt facturi de servicii – de ex. reclama Facebook, Google sau de achizitii bunuri: mijloace fixe, stocuri, samd.

La inregistrarea acestora trebuie sa se tina cont de cateva aspect importante:

1.Cursul valutar utilizat la inregistrarea initiala a achizitiilor in valuta

La inregistrarea in contabilitate, facturile se convertesc in lei.

Potrivit punctului 319 din O 1802/2014 o tranzacție in valuta trebuie inregistrata inițial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naționala a Romaniei, de la data efectuarii operațiunii.

Daca utilizezi SmartBill Conta, achizitiile externe se introduce separat de cele interne:

Dupa introducerea datei documentului si a monedei, programul de contabilitate va actualiza automat cursul valutar aplicabil si va calcula sumele in lei.In cazul achizitiilor intracomunitare va face automat taxare inversa.

2. Reevaluarea lunara

La finalul fiecarei luni, in cazul in care facturile nu se achita pana la aceasta data, ele trebuie reevaluate la cursul valutar publicat in ultima zi a lunii.

In SmartBill Conta, la finalul lunii, reevaluarea se efectueaza automat:

Reevaluarea este inclus in pachetul de operatiuni care se efectueaza automat la finalul lunii, alaturi de amortizare, inchiderea de TVA si a conturilor de venituri si cheltuieli.

3.Diferentele de curs care apar la data decontarii (platii facturii)

Diferențele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creanțelor și datoriilor in valuta la cursuri diferite fața de cele la care au fost inregistrate inițial pe parcursul lunii sau fața de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferențe de curs valutar.

In SmartBill, nota contabila de diferenta de curs se genereaza automat la inregistrarea platii :

O 1802/2014 mai precizeaza ca atunci cand datoria in valuta este decontata in decursul aceleiași luni in care a survenit, intreaga diferența de curs valutar este recunoscuta in acea luna. Atunci cand datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferența de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina ținand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.

Tranzactiile in valuta mai presupun existenta conturilor de trezorerie in valuta – casa in valuta sau registrul de banca in valuta.
In SmartBill, in etapa de definire a conturilor de trezorerie, se asociaza fiecarui cont utilizat in note contabile o valuta.

4. Factura si plata in valute diferite

O situatie des intalnita este atunci cand factura este intr-o valuta (de exemplu EUR) si plata se face in alta valuta (ex. lei).

In SmartBill Conta inregistrarea acestei situatii se face usor astfel: -cu nota contabila se inchide factura prin contul 5125, in euro.

  • ulterior, cu nota contabila, suma este transferata in lei din contul 5125 in contul 5121, cu analiticul dorit.

Asadar, la tranzactiile in valuta pot sa apara multiple situatii si este important sa le poti gestiona usor, pentru a evita erorile.

Articole similare

Comentariul tau aici